
16-17 november gick Nordic Organic Food Fair av stapeln – nordens största mässa för ekologiska och hållbara livsmedel. Organic Sweden var på plats med egen monter för Eko-Portalen med fina produkter från 30 företag. Dessutom höll vi två föredrag, deltog i två panelsamtal samt arrangerade ett frukostseminarium med fokus på utbud och efterfrågan på den skånska eko-marknaden.
I montern lyfte vi fram produkter från Alex & Phil, Almnäs Bruk, Bager's, Biofood, Bärta, Bönland, Camelina of Sweden, Eguale, EkoPallen, Fagraslätt, Falköpings Mejeri, Four O' Clock, Gamla Enskede Bryggeri, Gunnarshögs Gård, JOM, Leksandsknäcke, Magnihill, Malmö Chokladfabrik, Malmö Vinägerfabrik, Melins, Mossagården, Munkagrodden, Oh Mungood, Reko Kyckling, Saltå Kvarn, Saturnus, Smakis, Sänkdalens Glass, Värpinge Grön, Yipin och Ölandsfrukt. Tillsammans skapade de fina produkterna känslan av en lokal eko-butik i miniformat.
Under de två mässdagarna blev det många intressanta möten med inköpare såväl som nyfikna livsmedelsproducenter och andra branschaktörer.
Vårt deltagande med monter på Nordic Organic Food Fair 2022 möjliggjordes med medel från Jordbruksverket inom ramen för Livsmedelsstrategin.
På tordagen arrangerade vi ett frukostseminarium där vi diskuterade utmaningar och möjligheter på den skånska eko-marknaden. Vi visade också hur Eko-Portalen kan användas för att driva försäljning av ekologiskt inom en viss region.
Till seminariet bjöd vi in representanter för både utbud och efterfrågan, det vill säga producenterna Per Modig, Fagraslätt, Peter Nilsson, ordförande Ekologiska Lantbrukarna i Skåne samt Therese Magnusson från Gunnarshögs Gård. Efterfrågan representerades av Jens Thulin som driver e-handelsplattformen Mylla, Joel Lindqvist bakom kaféet och restaurangen Mat- och Chokladstudion samt Mikael Robertsson på EkoPallen och fd hållbarhetschef på Coop. Dessutom deltog Åsa Orrö från KRAV och Mia Davidsson på Länsstyrelsen Skåne.
Några insikter från seminariet:
- Ekologiskt och lokalproducerat går hand i hand, men de ekologiska mervärdena glöms ibland bort i kommunikationen.
- Det ekologiska segmentet säljer inte sig självt utan förutsätter att det finns ett engagemang och vilja att hitta nya samverkansmöjligheter med lokala producenter.
- Det finns en potential för livsmedelsindustri och dagligvaruhandel att förstärka lokala mervärden genom att växla upp sina samarbeten med lokala livsmedelsföretag.
- En nyckel för ökad försäljning av ekologiskt kan vara att ännu tydligare lyfta produkternas unika identitet och regionala prägel.
Frukostseminariet spelades även in och går att se i efterhand här: https://www.youtube.com/watch?v=43-eElfDAt4&t=835s
Tillsammans med KRAV, Ekologiska Lantbrukarna och EkoMatCentrum presenterade vi den senaste statistiken från den svenska eko-marknaden.
- Ekolantbruket visar vägen mot stabilare matpriser! Ekologiska produkter har ökat med 12 procent jämfört med 16 procent för konventionella livsmedel.
- minskar ekoförsäljningen med 13 procent i volym vilket bidrar till att ekoarealen kommer att minska under 2023.
- Även om krisen får många negativa effekter på lantbruket så kan den också driva fram nya innovativa satsningar.
- 27 procent av konsumenterna köper mindre ekologiskt som ett sätt att hantera prisökningarna, men samtidigt uppger 50 procent av konsumenterna att de vill handla mer ekologiskt i framtiden!