Spaning – Måltidskultur efter Corona-restriktionerna's image' Nyheter
Spaning – Måltidskultur efter Corona-restriktionerna

I samband med lanseringen av Ekologiska årsrapporten i slutet av februari, funderade vi på kansliet ut en rad spaningar för eko-marknaden.

Spaningarna fokuserar allmänt på tidsandan och hur ekologiskt både påverkar den och påverkas av den. Den närmsta tiden presenterar vi en sådan spaning i veckan.

MÅLTIDSKULTUR EFTER CORONA-RESTRIKTIONERNA:
När kommunikationsbyrån Food and Friends släppte sin trendspaning för 2022, visste varken vi eller de, att Covid 19-restriktionerna skulle slopas redan i februari.

I Food and Friends trendspaning syns alltjämt en pendel kring hur de tror att människor kommer att reagera på de hävda restriktionerna. Åt ena hållet slår pendeln mot att vi vant oss vid vissa beteenden som pandemin fört med sig, till exempel social distansering och strängare hygien runt matbordet. Åt andra hållet slår pendeln mot att vi vill släppa loss med sådant som pandemin hindrat oss från, till exempel mer fingermat (kan ni se vad det är på bilden??) och stora middagsbjudningar. Oavsett hur pendeln slår, har det bäring på vad, var, när och med vem vi äter. Självklart påverkar detta också specifika produktkategorier inom ekologiskt.

Hur vi hanterar de slopade restriktionerna skiljer sig förstås åt mellan individer, men många, inklusive Visita, tror att ute-ätandet kommer att öka till följd av de slopade restriktionerna. Här gäller det för producenter och food service-grossister att vara på tårna för att kampanja och marknadsföra det ekologiska sortimentet. Vi vill förstås att den gemenskap som många nu söker runt middagsbordet även inkluderar en gemenskap med den mångfald av djur, växter och andra organismer som gynnas av ökad ekologisk produktion.