Vem var Alf Spångberg?'s image' Produktnyheter
Vem var Alf Spångberg?

Ett av företagen på Eko-Portalen är Lindroos Hälsa. Som namnet antyder är de en pionjär inom hälsokost och en stor del av sortimentet är också ekologiskt. 

En av deras produkter är Alf Spångbergs hälsogröt som faktiskt inte innehåller havregryn, utan istället quinoa, amaranth och andra glutenfria nyttigheter. Simon Lindroos berättar att Alf Spångberg var en föregångare för sin tid inom hälsokost och vegansk mat. Han var utbildad läkare och arbetade bla på ett hälsohem som hette Föllingegården. Under 90-talet ledde han en studie om reumatism på Karolinska i Sthlm om kostens effekt vid reumatism. Utifrån den studien och med kontakter med Olle Andersson, Simons farfar, tog de fram Alf Spångbergs Hälsogröt som var utformad speciellt för folk med reumatism.

Efter att ha sålt olika typer av gröt i flera decennier, inklusive Alf Spångbergs variant, kan Simon konstatera att den klassiska havregrynsgröten dominerar även om det finns flera alternativ. Simon menar att svensken blivit van att ett paket havregryn inte kostar så många kronor vilket de flesta andra, mer avancerade, grötsorterna gör. 

- Men trenden går väl fortsatt mot en mer medveten konsument som tids nog förstår vinsterna i en gröt med mer näringsämnen, fibrer, fett och protein än vad som finns i den vanliga havregrynsgröten, säger Simon.

Dagligvarubutiker kan enklast beställa hem Alf Spångbergs Hälsogröt och andra produkter från Lindroos Hälsa genom någon av grossisterna EVD eller Biofood. På Eko-Portalen syns ett urval av produkterna från Lindroos Hälsa.

Korta fakta om Lindroos Hälsa


Drivs av: Mats, Barbro och Simon Lindroos. Mats far, Olle Andersson, grundade Naturprodukter på 40-talet som idag har namnet Lindroos Hälsa.

Fokus: Livsmedel och produkter som faktiskt gör en skillnad i människors vardag, främst inom glutenfritt, diabetes, hudvård och ekologiska livsmedel.
Unicitet: Ett av få familjeföretag som fortfarande finns kvar inom denna bransch. Men även flera av de produkter vi levererar är helt unika. Under våren 2022 kommer de till exempel med en ny produkt som heter SoftBake som är en världsnyhet inom glutenfri bakning. 


Familjeföretaget Lindroos Hälsa