Rikligt med eko-äpplen hos Äppelriket's image' Produktnyheter
Rikligt med eko-äpplen hos Äppelriket

Nu finns det massor av svenska, ekologiska äpplen! Skördeperioden går mot sitt slut, och vi fick en pratstund med Äppelrikets vd, Henrik Stridh, om årets säsong och hur dagligvaruhandeln kan stärka sin kommunikation och exponering av svenska eko-äpplen. Äppelriket finns också med på Eko-Portalen. På Eko-Portalen ges en överblick över vilka sorter som Äppelriket erbjuder, samt kontaktuppgifter till Henrik.

Skörden och odlingsåret för ekologiska äpplen summerar Henrik som relativt stabil.

-    Vintern var bra och vi har inte haft några större frostnätter som ställt till det under tidig vår. Blomningen var stark och det blev mycket äppelkart på varje träd, säger Henrik.

Skörden av ekologiska äpplen ser också ut att bli större enligt föregående år och med god yttre och inre kvalitet. En del odlare har dock haft problem med vissa insekter såsom äppelvecklare under säsongen.

-    Ovanligt nog såg vi två generationer av denna fjäril och detta innebär att man som odlare måste ha extra koll på äggläggning. Plocksäsongen som är i absoluta slutskedet har varit förhållandevis blöt och blåsig, men där emellan har solens strålar lyst, berättar Henrik.

Frida och Santana är de ekologiska sorter som Äppelriket har bäst tillgång på för tillfället. Frida kan beskrivas som fast, syrlig och krispig, och finns faktiskt bara hos Äppelrikets odlare. Santana är också en syrlig och fast sort, och som dessutom har extra goda lagringskvaliteter. Det är också dessa sorter som tillsammans med Aroma är motståndskraftiga mot svampar och insekter så de lämpar sig väldigt väl för ekologisk och KRAV-certifierad odling.


För att exponera ekologiska äpplen i dagligvaruhandeln har Henrik några handfasta råd.


-    Låt de exponeras i sina lavbrätten och låt kunder plocka direkt ifrån dem. Huller om buller innebär att frukt får stötskador i butik. Berätta om de unika sorterna och lyft fram varje sorts egenskap när det gäller smak, syra och sötma. Informera om hur det går till att odla äpplen, hur pollinering går till och hur odlarna lever på sin odling. Vi på Äppelriket hjälper gärna till med kommunikation, avslutar Henrik.


Korta fakta om Äppelriket
Drivs av: 65 stycken fruktodlare i södra och mellersta Sverige. Äppelriket är en kooperativ producentorganisation.
Fokus: Försäljning, marknadsföring och distribution av medlemsföretagens frukt.
Unicitet: Brett utbud av såväl traditionella som moderna äpple- och päronsorter