Event

Här publicerar vi information om våra egna event samt uppdateringar kring event som rör den ekologiska livsmedelsmarknaden. 

Kommande event

Ekomatsligan 30 maj, Stockholm

Ekomatcentrum arrangerar Ekomatsligan där de offentliga köken prisas för sitt eko-engagemang och eko-inköp. Möjlighet för livsmedelsföretag att ställa ut och knyta kontakter. Läs mer här.

Tidigare event – 2023

Lansering av Ekologiska Årsrapporten 16 mars, Digitalt och i Stockholm

Kl 9-10.30 bjuder vi in till lanseringen av den Ekologiska Årsrapporten – en rapport som sammanfattar all ekologisk försäljning under 2022.

Lanseringen sker både digitalt och fysiskt i Gröna Näringslivets hus, med begränsade antal platser för fysiskt deltagande. Vi lyssnar till resultaten av den unika statistiken och hör röster från branschen ge sina spaningar om ekomarknaden. 

Kickoff för EKO-september 2023 – 3 maj, digitalt

Nu förbereder vi för EKO-september 2023 – den återkommande kampanjen för ekologisk mat och dryck i Sverige. Kampanjmånaden då vi tillsammans lyfter vinsterna med ekologiskt och KRAV-märkt.

================================================

Tidigare event – 2022

INSTÄLLT! Jordbruksmässan Grüne Woche – 21-30 januari 2022, Berlin  
Läs mer här. 

INSTÄLLT! Ekogalan –  26 januari, Stockholm
Läs mer här.

Lansering av rapporten Svensk Ekomarknad – 25 februari 
Tillsammans med Ekologiska Lantbrukarna och flera andra branschaktörer presenterar vi hur den ekologiska livsmedelsmarknaden utvecklades under 2021. Nyckeltal för branschen i sin helhet och djupdykningar hos ett antal företag redogörs samt presentation av nya konsumentinsikter är att vänta. Evenemanget hålls digitalt. 

Kick-off för EKO-september – 24 mars

I september drar EKO-september igång för fjärde året i rad och redan nu kan du börja förbereda dig! Den 24 mars kl 8.30-9.30 hålls det en digital kick-off där årets "verktygslåda" presenteras med kampanjmaterial för butik, tryckta och sociala medier. Kick-offen riktar sig främst mot dagligvaruhandeln och livsmedelsförädlare, men alla intresserade är välkomna.

Årsmöte för Organic Sweden – 20 april, digitalt
Kallelse till Organic Swedens medlemmar kommer att gå ut sex veckor innan mötet. Inför årsmötet finns möjlighet att lämna in motioner.

Ekologiska Framtidsdagen – 24 maj, Lovö prästgård, Stockholm & digitalt
Årlig konferens där vi samlar lantbrukare, livsmedelsproducenter, handel och forskare för att diskutera frågor som rör den ekologiska marknaden.

Ekodagarna – 10-11 juli, Marstrand
Ekologiska Lantbrukarnas evenemang för att utbyta erferanheter och kunskap. Årets tema är bondemakt. Även de som inte är medlemmar hos Ekologiska Lantbrukarna har möjlighet att ställa ut för att knyta kontakter med ekologiska bönder och andra aktörer inom den ekologiska livsmedelsmarknaden.

Biofach – 26-29 juli, Nürnberg 
Normalt brukar Biofach hållas i februari, men 2022 är mässan flyttad till juli på grund av Corona-pandemin.
Världsledande branschmässa för ekologiska produkter som samlar producenter och inköpare från hela världen. Delar av mässan, inklusive föredrag, går även att följa virtuellt.

EU Organic Day – 23 september
Den här dagen har instiftats av EU-kommissionen, EU-parlamentet och EU-rådet för att hylla och driva på för ökad ekologisk produktion inom hela EU. I Sverige inträffar också en rad aktiviteter i olika regioner. Aktiviteterna riktar sig till branschen och kräver anmälan, så passa på innan anmälningstiden går ut för respektive evenemang.

- Ekodag i Skåne

- Ekodag i Blekinge 

- Ekodag i Kalmar län

- Ekodag på Gotland

- Ekodag i Östergötland

- Ekodag i Uppland

- Ekodag med fokus på baljväxter och spannmål i Gävleborg


Nordic Organic Food Fair – 16-17 november, Malmö

Nordens största mässa för ekologiska livsmedel brukar samla ca 200-300 utställare och locka 3000-5000 besökare. Möjligheter att träffa inköpare och producenter från Norden och resten av världen. På mässan ges även ett flertal seminarier, föredrag och prisutdelningar med koppling till den ekologiska livsmedelsmarknaden. Organic Sweden kommer ha en egen monter med fokus på Eko-Portalen. Mer info och anmälan för besökare och utställare kan göras här: https://www.nordicorganicexpo.com/sv/

Frukostseminarium om Eko-Portalen och skånska eko-marknaden – 17 november, Malmö

I samband med Nordic Organic Food Fair arrangererar vi ett frukostseminarium med fokus på Skånska eko-marknaden och Eko-Portalen. Aktvitieteten riktar sig främst till dig som jobbar med produktion och/eller inköp av ekologiska livsmedel i Skåne. För dig som inte kan närvara på plats, sänds frukostseminariet även live via vår YouTube-kanal: https://www.youtube.com/watch?v=-kblftK0wzk

================================================

Tidigare event – 2021

17-18 november, Nordic Organic Food Fair (NOFF)
NOFF är den största ekologiskt certifierade mat-och dryckesmässan i Norden. Med ca 500 utställande företag och 5000 besökare är Nordic Organic Food Fair den viktigaste plattformen att knyta nya kontakter och öka din försäljning. Boka monter som utställare eller registrera dig som besökare här.


28 oktober, Ekologiska Framtidsdagen av Organic Sweden och KRAV
Vi planerar tillsammans med KRAV och Ekologiska Lantbrukarna för Ekologiska Framtidsdagen – vår årliga konferens där vi samlar lantbrukare, livsmedelsproducenter, handel och forskare för att diskutera frågor som rör den ekologiska marknaden. Mer information kommer under september månad. Även i år kommer konferensen att vara helt digital.

16 september, Lansering av Organic Swedens Eko-Portal

Organic Sweden har utvecklat en ny digital portal som ska främja försäljningen och exporten av ekologisk och KRAV-märkt mat och dryck. Eko-Portalen vänder sig till inköpare – både i Sverige och internationellt – som vill upptäcka mångfalden av ekologiska livsmedel som finns i vårt land. Under utvecklingsarbetet har vår branschkollegor i Danmark, Organic Denmark, som redan har en liknande portal, delat med sig av sina insikter och lärdomar.

Vi bjuder nu in alla som är intresserade av att veta mer om Eko-Portalen till ett digitalt lanseringsevent den 16 september kl 15.00-16.30. 

September, EKO-September
Nu drar EKO-september igång för tredje året i rad – Sveriges bredaste kampanj för ekologiska livsmedel. Tillsammans med Ekologiska Lantbrukarna, Sveriges Konsumenter och KRAV kommer vi att lyfta kampanjen i sociala medier, i annonser, i butikshyllorna och ute hos ekologiska lantbrukarna. Här kan du läsa om de aktiviteter som kommer ske under kampanjmånaden EKO-september år 2021.

Den 1 september lanserar vi även vår EU-finansierade kampanj som går under namnet Känn Lugnet. Kampanjen har sitt eget koncept, men den kommer i både budskap, färg och form att stötta det arbete som görs inom EKO-september.