Event

Här publicerar vi information om våra egna event samt uppdateringar kring event som rör den ekologiska livsmedelsmarknaden. 


Kommande event – 2024


Eko-frukost hos Moheda Sylt: 16 maj (Kronoberg)

Inom projektet Mera Eko, som drivs av Länsstyrelsen i Kronoberg, arrangerar vi eko-frukost hos bär- och syltföretaget Moheda Sylt. Aktiviteten vänder sig till dig som jobbar med försäljning av ekologisk mat & dryck till konsument och som vill veta mer om ekologisk produktion och varför det gör skillnad att välja eko.

Mer info och anmälan:https://forms.gle/G4QiNQSbyw4xA6ie8


Eko-frukost hos Berte Qvarn: 24 maj, Slöinge (Halland)

Inom projektet Mera Eko, som drivs av Länsstyrelsen i Halland, arrangerar vi eko-frukost hos Berte Qvarn.
Aktiviteten vänder sig till dig som jobbar med försäljning av ekologisk mat & dryck till konsument och som vill veta mer om ekologisk produktion och varför det gör skillnad att välja eko.

Mer info och anmälan: https://forms.gle/PwcfFQdHXNGe1eRt6


Eko-frukost hos ICA Maxi Kristianstad: 28 maj (Skåne)

Inom projektet Mera Eko, som drivs av Länsstyrelsen i Skåne, arrangerar vi eko-frukost hos ICA Maxi Kristianstad. Aktiviteten vänder sig till dig som jobbar med försäljning av ekologisk mat & dryck och som vill veta mer om ekologisk produktion och varför det gör skillnad att välja eko. Även eko-producenter som säljer sina produkter till dagligvaruhandeln är välkomna.

Mer info och anmälan: https://forms.gle/k6AAGEjFwcCPZZTG9


Eko-frukost hos Remmarlövs gårdsbyggeri: 30 maj, Eslöv (Skåne)

Inom projektet Mera Eko, som drivs av Länsstyrelsen i Skåne, arrangerar vi eko-frukost hos Remmarlövs gårdsbryggeri som producerar öl. Aktiviteten vänder sig till dig som jobbar med försäljning av ekologisk mat & dryck och som vill veta mer om ekologisk produktion och varför det gör skillnad att välja eko. Förhoppningsvis extra intressant för dig som jobbar inom restaurang, bar, pub och dylikt.

Mer info och anmälan: https://forms.gle/mn6wdoZ7vBiqhQPR9


Eko-frukost hos Stora Coop Kungsbacka: 4 juni (Halland)

Inom projektet Mera Eko, som drivs av Länsstyrelsen i Hallnd, arrangerar vi eko-frukost hos Stora Coop Kungsbacka. Aktiviteten vänder sig till dig som jobbar med försäljning av ekologisk mat & dryck och som vill veta mer om ekologisk produktion och varför det gör skillnad att välja eko. Även eko-producenter som säljer sina produkter till dagligvaruhandeln är välkomna.

Mer info och anmälan: https://forms.gle/cvMXb1VDDhodiz858


Nordic Organic Food Fair (NOFF): 9-10 oktober, Stockholm

Skandinaviens största bransch-ekomässa. Efter ett antal år i Malmö flyttar NOFF nu till Kistamässan i Stockholm. Tidigare år brukar mässan besökas av 3000-4000 besökare per år. Utöver utställare från Sverige och andra delar av världen arrangeras även flera intressanta paneldiskussioner och seminarier.

Kolla in www.nordicorganicexpo.com om du vill veta mer om mässan. Kontakta Anna Knight på Diversified om du är intresserad av att ställa ut på NOFF 2024.


Tidigare event 2024 

Biofach: 13-16 februari, Nürnberg

Världens största bransh-ekomässa. På Biofach samlas inköpare och tusentals utställare av ekologiska produkter. Också en rad intressanta föreläsningar och paneldiskussioner om utmaningar och möjligher inom eko-produktion och marknad. 

Ju tidigare du bokar din entrébiljett till Biofach, desto billigare blir det. Gå in här för att boka biljett. Kontakta mässans representant i Sverige, Trade Fair Agency, info@tradefairagency.se, för mer info om BIOFACH 2024 eller för att få fördelaktigt erbjudande om hotellrum. Läs mer på www.biofach.de.

Vi på Organic Sweden kommer också att vara på plats på Biofach för att hålla föredrag och delta i möten med våra medlemmar och vårt internationella nätverk. Vi har dock inte egen monter den här gången.


Ekologiska Marknadsdagen: 21 mars, Stockholm

I samband med att Ekologiska Årsrapporten släpps, bjuder Organic Sweden, KRAV, Ekologiska Lantbrukarna och Ekomatcentrum in till en heldag om svenska eko-marknaden. Vi välkomnar alla i eko-branschen att ta del av en dag med faktaspäckade siffror och inspirerande föreläsningar. Evenemanget sker i Filmhuset vid Gärdet i Stockholm. 

Här kan du ladda ned Ekologiska Årsrapporten.


Eko-frukost hos Roots of Malmö: 12 april, Malmö (Skåne)

Inom projektet Mera Eko, som drivs av Länsstyrelsen i Skåne, arrangerar vi eko-frukost hos kombucha-producententen Roots of Malmö. Aktiviteten vänder sig till dig som jobbar med försäljning av ekologisk mat & dryck till konsument och som vill veta mer om ekologisk produktion och varför det gör skillnad att välja eko.

Mer info och anmälan:https://forms.gle/dKfgVx5hTJUw4DVB8


Eko-frukost hos Olle Svenssons Partiaffär: 18 april, Olofström (Blekinge)

Inom projektet Mera Eko, som drivs av Länsstyrelsen i Kronoberg, arrangerar vi eko-frukost hos bär-företaget Olle Svenssons Partiaffär. De är en av Sveriges största aktörer inom eko-bär. Aktiviteten vänder sig till dig som jobbar med försäljning av ekologisk mat & dryck till konsument och som vill veta mer om ekologisk produktion och varför det gör skillnad att välja eko.

Mer info och anmälan: https://forms.gle/ZyAqE6cbeKyVzDg66


Tidigare event – 2023

Lansering av Ekologiska Årsrapporten 16 mars, Digitalt och i Stockholm

Kl 9-10.30 bjuder vi in till lanseringen av den Ekologiska Årsrapporten – en rapport som sammanfattar all ekologisk försäljning under 2022.
Lanseringen sker både digitalt och fysiskt i Gröna Näringslivets hus, med begränsade antal platser för fysiskt deltagande. Vi lyssnar till resultaten av den unika statistiken och hör röster från branschen ge sina spaningar om ekomarknaden. 

Kickoff för EKO-september 2023 – 3 maj, digitalt

Nu förbereder vi för EKO-september 2023 – den återkommande kampanjen för ekologisk mat och dryck i Sverige. Kampanjmånaden då vi tillsammans lyfter vinsterna med ekologiskt och KRAV-märkt.

Ekomatsligan 30 maj, Stockholm

Ekomatcentrum arrangerar Ekomatsligan där de offentliga köken prisas för sitt eko-engagemang och eko-inköp. Möjlighet för livsmedelsföretag att ställa ut och knyta kontakter. Läs mer här.

Nordic Organic Food Fair 15-16 november Malmö

Nordens största branschmässa för ekologisk mat & dryck. Organic Sweden ställer ut med monter genom Eko-Portalen, För den som vill ställa ut med egen finns mer att läsa här.

Ekologiska framtidsdagen 14 december

Vårt årliga evenemang där vi både går på djupet, samt målar med breda penseldrag, kring den svenska eko-marknaden. Mer info kommer i separat inbjudan.

================================================

Tidigare event – 2022

INSTÄLLT! Jordbruksmässan Grüne Woche – 21-30 januari 2022, Berlin   
Läs mer här. 

INSTÄLLT! Ekogalan –  26 januari, Stockholm
Läs mer här.

Lansering av rapporten Svensk Ekomarknad – 25 februari 
Tillsammans med Ekologiska Lantbrukarna och flera andra branschaktörer presenterar vi hur den ekologiska livsmedelsmarknaden utvecklades under 2021. Nyckeltal för branschen i sin helhet och djupdykningar hos ett antal företag redogörs samt presentation av nya konsumentinsikter är att vänta. Evenemanget hålls digitalt. 

Kick-off för EKO-september – 24 mars

I september drar EKO-september igång för fjärde året i rad och redan nu kan du börja förbereda dig! Den 24 mars kl 8.30-9.30 hålls det en digital kick-off där årets "verktygslåda" presenteras med kampanjmaterial för butik, tryckta och sociala medier. Kick-offen riktar sig främst mot dagligvaruhandeln och livsmedelsförädlare, men alla intresserade är välkomna.

Årsmöte för Organic Sweden – 20 april, digitalt
Kallelse till Organic Swedens medlemmar kommer att gå ut sex veckor innan mötet. Inför årsmötet finns möjlighet att lämna in motioner.

Ekologiska Framtidsdagen – 24 maj, Lovö prästgård, Stockholm & digitalt
Årlig konferens där vi samlar lantbrukare, livsmedelsproducenter, handel och forskare för att diskutera frågor som rör den ekologiska marknaden.

Ekodagarna – 10-11 juli, Marstrand
Ekologiska Lantbrukarnas evenemang för att utbyta erferanheter och kunskap. Årets tema är bondemakt. Även de som inte är medlemmar hos Ekologiska Lantbrukarna har möjlighet att ställa ut för att knyta kontakter med ekologiska bönder och andra aktörer inom den ekologiska livsmedelsmarknaden.

Biofach – 26-29 juli, Nürnberg 
Normalt brukar Biofach hållas i februari, men 2022 är mässan flyttad till juli på grund av Corona-pandemin.
Världsledande branschmässa för ekologiska produkter som samlar producenter och inköpare från hela världen. Delar av mässan, inklusive föredrag, går även att följa virtuellt.

EU Organic Day – 23 september
Den här dagen har instiftats av EU-kommissionen, EU-parlamentet och EU-rådet för att hylla och driva på för ökad ekologisk produktion inom hela EU. I Sverige inträffar också en rad aktiviteter i olika regioner. Aktiviteterna riktar sig till branschen och kräver anmälan, så passa på innan anmälningstiden går ut för respektive evenemang.

- Ekodag i Skåne

- Ekodag i Blekinge 

- Ekodag i Kalmar län

- Ekodag på Gotland

- Ekodag i Östergötland

- Ekodag i Uppland

- Ekodag med fokus på baljväxter och spannmål i Gävleborg


Nordic Organic Food Fair – 16-17 november, Malmö

Nordens största mässa för ekologiska livsmedel brukar samla ca 200-300 utställare och locka 3000-5000 besökare. Möjligheter att träffa inköpare och producenter från Norden och resten av världen. På mässan ges även ett flertal seminarier, föredrag och prisutdelningar med koppling till den ekologiska livsmedelsmarknaden. Organic Sweden kommer ha en egen monter med fokus på Eko-Portalen. Mer info och anmälan för besökare och utställare kan göras här: https://www.nordicorganicexpo.com/sv/

Frukostseminarium om Eko-Portalen och skånska eko-marknaden – 17 november, Malmö

I samband med Nordic Organic Food Fair arrangererar vi ett frukostseminarium med fokus på Skånska eko-marknaden och Eko-Portalen. Aktvitieteten riktar sig främst till dig som jobbar med produktion och/eller inköp av ekologiska livsmedel i Skåne. För dig som inte kan närvara på plats, sänds frukostseminariet även live via vår YouTube-kanal: https://www.youtube.com/watch?v=-kblftK0wzk

================================================

Tidigare event – 2021

17-18 november, Nordic Organic Food Fair (NOFF)
NOFF är den största ekologiskt certifierade mat-och dryckesmässan i Norden. Med ca 500 utställande företag och 5000 besökare är Nordic Organic Food Fair den viktigaste plattformen att knyta nya kontakter och öka din försäljning. Boka monter som utställare eller registrera dig som besökare här.


28 oktober, Ekologiska Framtidsdagen av Organic Sweden och KRAV
Vi planerar tillsammans med KRAV och Ekologiska Lantbrukarna för Ekologiska Framtidsdagen – vår årliga konferens där vi samlar lantbrukare, livsmedelsproducenter, handel och forskare för att diskutera frågor som rör den ekologiska marknaden. Mer information kommer under september månad. Även i år kommer konferensen att vara helt digital.

 

16 september, Lansering av Organic Swedens Eko-Portal

Organic Sweden har utvecklat en ny digital portal som ska främja försäljningen och exporten av ekologisk och KRAV-märkt mat och dryck. Eko-Portalen vänder sig till inköpare – både i Sverige och internationellt – som vill upptäcka mångfalden av ekologiska livsmedel som finns i vårt land. Under utvecklingsarbetet har vår branschkollegor i Danmark, Organic Denmark, som redan har en liknande portal, delat med sig av sina insikter och lärdomar.

Vi bjuder nu in alla som är intresserade av att veta mer om Eko-Portalen till ett digitalt lanseringsevent den 16 september kl 15.00-16.30. 

September, EKO-September
Nu drar EKO-september igång för tredje året i rad – Sveriges bredaste kampanj för ekologiska livsmedel. Tillsammans med Ekologiska Lantbrukarna, Sveriges Konsumenter och KRAV kommer vi att lyfta kampanjen i sociala medier, i annonser, i butikshyllorna och ute hos ekologiska lantbrukarna. Här kan du läsa om de aktiviteter som kommer ske under kampanjmånaden EKO-september år 2021.

Den 1 september lanserar vi även vår EU-finansierade kampanj som går under namnet Känn Lugnet. Kampanjen har sitt eget koncept, men den kommer i både budskap, färg och form att stötta det arbete som görs inom EKO-september.