Almnäs Bruk – Ekologisk hantverksost med identitet och historia's image' Produktnyheter
Almnäs Bruk – Ekologisk hantverksost med identitet och historia

Söder om Hjo i Västergötland ligger Almnäs Bruk där man producerat lagrade ostar sedan 1830-talet. Bland annat de populära ostarna Wrångebäck och Almnäs Tegel som restauranger och vinbarer runt om i Sverige och andra delar av världen med stolthet serverar till sina gäster. 

Almnäs Bruk har ett förflutet som sträcker sig tillbaka till 1200-talet och mejeriet är flera hundra år gammalt. I flera hundra år har kon satt sin prägel på landskapet kring Almnäs. Och än i dag bidrar de betande korna till att kulturlandskapet är öppet och varierat samt har en stor artrikedom av olika växter, blommor, humlor och bin.

Det var år 2008 som Thomas Berglund, fjärde generation Berglund på gården, återupptog ystningen efter en paus på 45 år. Tolv år senare finns nu Almnäs ostar i utvalda delikatess- och ostbutiker runt om i landet och även på flera restauranger. En stor del, cirka 30 procent, av produktionen går också på export till bland annat USA.

Almnäs Bruk tillverkar fyra ostsorter – Almnäs Tegel, Wrångebäck, Anno 1225 och Almnäs 1 liter – alla ystade på ekologisk och opastöriserad mjölk från gårdens kor. 


Kort fakta om Almnäs Bruk

Drivs av: Thomas Berglund

Fokus: Mejeri & osttillverkning

Unicitet: Svensk ekologisk på mjölk från gräsbetande kor