Bärta förvandlar ekologiska ärtor till kreativa smaksensationer's image' Produktnyheter
Bärta förvandlar ekologiska ärtor till kreativa smaksensationer

I takt med att intresset för vegetarisk kost breder ut sig fylls butikshyllorna med allt fler växtbaserade alternativ. Trots att utbudet växer snabbt är det få produkter som görs på svenska ekologiska råvaror. Ett unikt undantag är dock det svenska varumärket Bärta vars produkter som består av groddade svenska gula ärtor vunnit både pris och mångas hjärtan.

För Pia Qvarnström, grundaren bakom Bärta, var det framför allt tempeh – en traditionell maträtt från Indonesien som precis som tofu görs av fermenterade sojabönor – som inspirerade henne till att utforska nya sätt att förädla svenska ekologiska ärtor.

Idag består sortimentet av fyra olika ekologiska produkter med olika former och karaktär – Rå & Naturell för den som vill själv vill stå för smaksättningen, Burgare Umami för den som söker en alldeles särskild smaksensation, Chili & Lime för den som uppskattar det asiatiska kökets kryddpalett och till sist Alspånsrökt för den som gillar klassiska svenska smaker i ny tappning. Förutom att erbjuda trevliga smakupplevelser är produkterna rika på både fibrer och protein. 

Produkterna säljs idag i över 300 butiker i Sverige och det finns planer på att nå konsumenter även utanför landets gränser.


Kort fakta om Bärta
Drivs av: Pia Qvarnström
Fokus: Förädling av ekologiska baljväxter
Unicitet: Svensk, växtbaserad och ekologisk