Sedan 2013 driver Jenny Berg Nordic Chocolate. Det är hittills den enda norrländska chokladfabriken.
Jenny vara bara 14 år gammal när hon började besöka chokladfabriker i Europa. Hon förstod därför tidigt att hållbar och ekologisk kakao-odling är av yttersta vikt. Dels för att den är mer rättvis gentemot de som odlar och är bättre för ekosystemet som omgärdar kakao-odlingen, och dels för att det ger en slutprodukt som smakar bättre.
Nordic Chocolate har flera projekt som visar att de pushar hållbarhetsarbetet till en ytterligare nivå. Förpackningarna är helt plastfria och består istället av återvunnet papper och cellulosa från potatis och rödbeta. Kakaobären torkas i en energisnål, fossilfri tork. Nordic Chocolate är också måna om att anställa personer med olika yrkesbakgrund, vilket bland annat innebär att man gärna anställer folk som varit långtidsarbetslösa och får dem att växa.
En hel del av Nordic Chocolates produkter är smaksatta så att de speglar den norrländska smakpaletten.
- Blåbär från norra Skandinavien innehåller även mer antioxidanter tack vare de många soltimmar som bären får under midnattssolen, säger Jenny.
Produkterna från Nordic Chocolate hittar ni här på Eko-Portalen.