Ökat intresse för ekologisk rapsolja's image' Produktnyheter
Ökat intresse för ekologisk rapsolja

Under försommaren inramas Gunnarshögs Gård av gyllengula fält. För många sinnebilden av ett skånskt jordbrukslandskap. Vad är det då som glimmar så gult – jo, det är raps förstås! Gunnarshögs Gård är även ett av Sveriges största förädlingsföretag av ekologisk kallpressad rapsolja. Verksamheten har växt och förra året installerades två nya oljepressar som gör att kapaciteten tredubblas och att man nu kan pressa upp till 25 000 liter per dygn. Förutom kallpressad rapsolja, erbjuds även rostade rapsfrön och linfröolja. Gården arbetar också med natur- och måltidsturism. I anslutning till odlingar och pressning erbjuds bland annat gårdskafé, gårdsbutik och gårdsvisningar.

Från idyllen på Gunnarshögs Gård kan steget till kriget i Ukraina kännas långt. Men med en ökad oro i omvärlden är det alltjämt också rimligt att Sveriges livsmedelsberedskap ökar. Här har ekologiskt lantbruk fördelar i form av minskat beroende av importerade insatsmedel som konstgödsel och bekämpningsmedel. Om detta har bland andra lantbrukaren Bengt Edsgård nyligen skrivit. När det gäller matolja sätter kriget i Ukraina särskilda spår. 20 procent av importen av oljefrön till EU kommer nämligen från Ukraina enligt Ekologisk Landsförening i Danmark. Ryssland är likaså en stor producent av världens solrosolja.

Erik Nilsson på Gunnarshögs Gård har redan märkt av en förändrad marknad för matolja:

- Vi har fått kunder som tidigare sagt att det inte går att använda vår kallpressade rapsolja i deras förädlade produkter. Nu när              marknaden förändras så är de beredda att testa nytt. De har blivit överraskade över hur bra det funkar.

När det gäller livsmedelsberedskap finns det också en annan stor fördel med just raps.

- Rapsfrön går att lagra i ett par år efter skörd utan att de blir dåliga. Sedan är det bara att pressa när det behövs. Det är skillnaden gentemot exempelvis olivolja där det är bråttom att pressa oliverna efter skörd så att inte oliverna förfars, säger Erik.

Gunnarshögs Gård finns även på Eko-Portalen, där går det att upptäcka deras innovativa ekologiska sortiment.

Korta fakta om Gunnarshögs Gård:

Drivs av: Familjen Nilsson sedan 1897 (Anja & Erik, Lisbeth och Gunnar)
Fokus: 
Kallpressning och förädling av raps- och linfröolja
Unicitet: 
Äger hela kedjan från frö till flaska. Inte många livsmedelsproducenter som både är förädlare och lantbrukare.