Den 13 augusti brann stora delar av Warbro Kvarns verksamhet ner. Vi fick en pratstund med Maud Brinckmann, som arbetar på den profilerade och entusiastiska eko-kvarnen, som också är medlem hos Organic Sweden.
- Förmodligen var det ett elfel i spannmålstorken som gjorde att branden startade. Elden spred sig till spannmålssilos, stall och kvarn, som helt slukades av lågorna. Den enda byggnaden som klarade sig var mälteriet Tack och lov skadades inga djur eller människor, berättar Maud.
Under det senaste decenniet har Warbro Kvarn utvecklats till ett draglok för kulturspannmål och med lansering av en rad nya produkter. Under 2022 släppte de till och med en egen podd med tio avsnitt: Mjöl- och brödpodden. I podden hörs grundarna, tillika släktingarna, Maria och Thomas Björklund, och andra som vill fåvitt, raffinerat mjöl omodernt.
Fantastisk uppbackning
- Mitt i eländet har responsen och hjälpen från andra kvarnar varit fantastisk. Vi är inte så många i Sverige som arbetar med ekologiskt kulturspannmål. När sådant här händer känns det fantastiskt att få vara en del av en kvarnfamilj, säger Maud.
Rent konkret yttrar sig stödet i att andra kvarnar på uppdrag av Warbro Kvarn, erbjudit sig att mala den spannmål som Warbro Kvarns kontraktodlare har lagrad hos sig. All spannmål som fanns hos Warbro Kvarn brann upp, men i oktober kommer råg, vete, dinkel, enkorn och emmer, som finns kvar hos kontraktodlarna att börja malas.
Hela det digra sortimentet som Warbro Kvarn hade innan branden (På Eko-Portalen fanns 25 produkter…) kommer tyvärr inte att finnas tillgängligt i år. Dock kommer ett urval av mjölsorter, såväl siktat som fullkorn, gå att beställa. Produkterna kommer därför snart kunna beställas via tidigare grossister och strax därefter via Warbro Kvarns hemsida.
Varumärket Warbro Kvarn kommer vara sig likt trots att spannmålen alltså hanteras på uppdrag av andra kvarnar för en tid framöver. Däremot kommer förpackningsstorlekarna att vara något annorlunda. Dessutom är alla kvarnar unika, produktegenskaperna kommer därför även att skilja sig lite jämfört med tidigare.
- Till en början var det chock, sorg och förtvivlan som plågade oss som är verksamma i företaget. Idag är dock målsättningen och
drivkraften att bygga upp företaget från grunden igen, säger Maud.
Spännande samarbete pågår
En av få byggnader som klarade sig i branden var alltså mälteriet där ölmalt tillverkas. I mälteriet pågår även ett intressant samarbete mellan Warbro Kvarn och företaget Hidden in Grains. Deras vision är erbjuda spannmålsprodukter av fullkorn med högre biotillgänglighet av mineraler. En av grundarna till Hidden in Grains, Kerstin Fredlund, är även gäst i sista avsnittet av Mjöl- och brödpodden. Kerstin menar att det behöver ske ett skifte till spannmålsprodukter med mer biotillgängligt mineralinnehåll om vi ska gå över till att äta mindre kött och mer vegetabilier. Hidden in Grains hoppas ha produkter redo för konsumentmarknaden under 2023.
Den här blomman överlevde mirakulöst branden