Munktorps Kvarn
Munktorps Kvarn är en KRAV-certifierad hantverkskvarn som förädlar gårdens och närområdets ekologiska och KRAV-certifierade spannmål till hälsosamt och smakrikt mjöl. I vår stenkvarn mals hela spannmålets kärna, inklusive grodden vilket gör att mjölet får mer smak och högre näringsinnehåll. Vi brinner för regenerativa odlingsmetoder, fullkornsmjöl, lokalt odlade kulturspannmål och att kunna sälja färskt, mjöl i vår obemannade gårdsbutik. Vi levererar också på beställning till våra återförsäljare och kunder.
Vår gård, Munktorps Vallby är en ekologisk och KRAV-certifierad växtodlingsgård med 330 hektar ekologisk odling av vete, havre, råg, vitklöverfrö, ärter, åkerbönor och vall. Vi bedriver ett modernt jordbruk där vi på delar av arealen odlar med regenerativa metoder för att därigenom skapa en bättre miljö för mikrolivet i jorden och samtidigt binda mer kol i marken. När du väljer våra ekologiska produkter bidrar du till biologisk mångfald, rent grundvatten, levande jordar och en hållbar utveckling.
Varför gör vi det här?
Jo, Johan känner starkt för att gynna jordhälsan och mikrolivet i jorden och skulle vilja undvika att bearbeta jorden så mycket som görs idag i både det konventionella och ekologiska jordbruket. Kan man undvika plöjning så gynnas mikroorganismer, svampar och maskar och jorden blir mer mullrik och porös samtidigt som man binder mer kol i marken som är viktigt för vårt klimat.
Vi har från varsitt håll fått ett gemensamt intresse för stenmalet mjöl. Johan som bonde vill förädla gårdens ekologiska spannmål och Margareta som kostekonom drivs av ett starkt intresse för hälsosamma livsmedel och surdegsbakning. Vi vill ge fler en möjlighet att baka, laga mat och äta god och hälsosam mat med färskmalet stenmalet fullkornsmjöl som grund.
Här kan ni se ett fint reportage och film om oss: https://www.vastmanland.tv/index.php/vara-program/1457-munktorpskvarn