Bråda tider för grönkålsodlare's image' Produktnyheter
Bråda tider för grönkålsodlare

Grönkålen har länge haft en självklar plats på julbordet, ofta som dekoration, men också i form av maträtten långkål som har en särställning i Skåne och Halland. På 2000-talet har dock grönkålen gjort en resa från att inte bara förknippas med husmanskost och julbord, utan även blivit en kändis för sina hälsofördelar. En av dem som tagit fasta på det är grönsaksodlaren Lars Nilsson i nordöstra Skåne.  

Numera äts grönkål ofta även rå i sallader och smoothies. Trots grönkålens breddade säsong är det som mest att göra så här års för grönkålsbonden Lars Nilsson i Skättilljunga i nordöstra Skåne. Innan jul är det mycket som ska klaffa. Självklart är det nu som merparten av grönkålen ska packas och levereras till kunder. Och även fast grönkålen klarar minusgrader, ska det vara hyfsat torrt och utan snö och regn vid själva skördeögonblicket. En annan avgörande sak som Lars måste göra innan jul är att beställa nya plantor inför nästa år. Lars har bedrivit ekologiskt lantbruk i fyra år och det var nyfikenheten som fick honom att börja odla ekologiskt.

    - Efter att tidigare ha odlat konventionellt, ville jag prova hur det var att odla grönsaker utan kemiska bekämpningsmedel, säger Lars.

Vidare tycker han att den långa skördesäsongen är en av de saker som gör grönkålen allra roligast att odla. Självklart har han också ett tillagningstips på hur han själv helst äter grönkål.

    - Jag gillar att göra grönkålssoppa som man kokar på buljongen från julskinkan.

Korta fakta om Lars Nilsson i Skättilljunga

Drivs av: Lars Nilsson med familj.
Fokus: Grönsaker odlade på friland anpassade efter svenska klimatförhållanden.
Unicitet: Lars levererar direkt till butiker och restauranger utan mellanhänder. Han är inte heller med i någon producentorganisation, utan kör sitt eget race. 

Just att Lars säljer direkt till butiker och restauranger var det som gjorde att han valde att gå med på Eko-Portalen och på så vis få kontakt med inköpare. Hans företagssida och produkter finns här.