Väddö Eldost – En svensk ekologisk variant på halloumi's image' Produktnyheter
Väddö Eldost – En svensk ekologisk variant på halloumi

De senaste åren har den cypriotiska halloumin blivit ett allt vanligare inslag på grillen. Det ökade intresset från konsumenter gjorde att svenska småskaliga mejerier började göra sina egna varianter av osten fast på svensk mjölk. Ett av dessa mejerier är Väddö Gårdsmejeri som sedan drygt två år tillbaka sett en markant försäljningsökning av sin ekologiska och KRAV-märkta ”eldost”.

Väddö Gårdsmejeri ligger i Roslagen norr om Stockholm och har i över hundra år drivits av familjen Edlund. Idag har de ungefär 60 kor på sin ekologiska gård som också är KRAV-certifierad. Av mjölken blir det inte bara eldost utan även olika hårdostar, mjukare ostar av camemberttyp och burgarcheddar. Den sistnämnda produkten – burgarcheddar – har fått pris för sin fantastiska smak och smaltegenskaper och för att vara en unik i sitt slag. Det är nämligen den första svensktillverkade ekologiska burgarcheddarn!

Förutom ostar har Väddö Gårdsmejeri gjort sig kända för sin glass som har tydliga influenser från italiensk gelato. I dagsläget har de åtta smaker som kommer i både i halvliters förpackningar för konsumenter och i femliters tråg för restauranger och butiker.


Kort fakta om Väddö Gårdsmejeri
Drivs av: Hasse & Yvonne Edlund med döttrarna Elin och Cecilia
Fokus: Gårdsmejeri och osttillverkning
Unicitet: Ekologisk eldost och burgarcheddar