
Under flera års tid har den när- och lokal- producerade maten vuxit i popularitet. Det är framför allt påtagligt i butikshyllorna där många produkter idag marknadsförs utifrån deras ursprung, till exempel spannmål från Västgötaslätten eller bönor från Öland.
Dessutom ser vi en tillväxt av REKO-ringar, gårdsbutiker och digitala plattformar för direktförsäljning mellan konsument och producent. Parallellt med den här utvecklingen har den lokalproducerade maten fått en förnyad relevans efter torkan sommaren 2018 och nu senast under spridningen av coronaviruset.
Den första upplagan av Ekologiska Trendrapporten tar avstamp i de här trenderna och undersöker vad den växande vurmen för lokal- och närproducerad mat betyder för ekomarknaden i Sverige. Vilka utmaningar och möjligheter skapar den? Vad finns det för framgångsexempel? Och hur kan vi dra nytta av dem för att främja en motståndskraftig och hållbar konsumtion och produktion?
Syftet med Ekologiska Trendrapporten är att identifiera och utforska de marknadstrender som påverkar och formar förutsättningarna för företag med ekologisk livsmedelsproduktion. Vidare ska rapporten bidra med inspiration och motivation i företagens produktutvecklingsarbete och visa vägar framåt för ökad hållbarhet i livsmedelskedjan.
I den Ekologiska Trendrapporten kan du läsa om:
- Fyra trender bakom tillväxten av lokalproducerat
- 9 företag bakom ”Det nya lokala”
- Expertintervju: Rebecka Milestad, forskare med fokus på lokala matsystem
- Expertintervju: Sébastien Boudet, bagare och kokboksförfattare
Ladda ner rapporten – Ekologiska Trendrapporten – Det nya lokala
Vill du få rapporten presenterad för din organisation?
Kontakta info[at]organicsweden.se